BÆRUM BAD VVS

PUSSE OPP BAD

Skrevet av

BÆRUM BAD VVS

HVA KOSTER DET Å PUSSE OPP ET BAD?

La oss gå gjennom og finne ut hvor mye oppussing av bad virkelig koster og hvorfor baderom oppussing koster så mye? Jeg skal prøve å svare på alle disse spørsmålene i dette innlegget. Med hjelp fra våre data teknikere så har vi utviklet et fullstendig pris kalkulator som kan nøyaktig estimere kostnad på ulike typer av bad.

Først vil jeg fortelle deg litt om meg selv. Jeg har vært prosjektleder for Bærum Bad & VVS i nærmere to år, og vi har pusset opp mer enn 200 bad i løpet denne perioden, hvorav 40 av dem jeg vært prosjekt leder for.

Du kan lese mer om en av prosjektene jeg ledet fra konsept til ferdigstillelse og hvordan vi klarte å konvertere en kjeller på 50 kvm med lav takhøyde i asker til en stor bad på 10 kvm, vaskerom og kjellerstue. Les her.

Denne artikkelen er ment for deg som vil ha en bedre kjennskap om kostnad på oppussing av bad. Jeg med hjelp fra våre erfarne rørleggere, tømrere og elektrikere skal prøve å tegne en helhets bilde på bad oppussing kostnader.

Hvorfor baderom oppussing koster så mye?

Baderom oppussing krever ulike typer av håndverkere, for å renovere et sertifisert og godkjent bad.

Alt fra en elektriker, til flislegger, rørlegger og membranleggere med høy kompetanse involveres i arbeidet om å gi deg et bad som vil vare i mange år og som vil øke boligverdien.

Uten ytterligere avbrudd la oss hoppe inn i kostnads kalkulatoren.

Kostnad Kalkulator

Vi deler baderom oppussing kostnader inn i flere komponenter.

  1. Utriving
  2. Tømrerarbeid
  3. Elektrikerarbeid
  4. Rørleggerarbeid
  5. Membran
  6. Flislegging
  7. Maling
  8. Oppsummering.

Dette bør ta hensyn til før du pusser opp badet. Sjekkliste for bad.

1. Riving og bort kjøring av avfall

Å rive ned et bad er rotete og krever mye fysisk arbeid, men det avhenger av hva slags bad man river ned. Typisk 80-talls badene er enkle å rive sammenlignet med bad som er bygget på slutten av 90-tallet og tidlig på 2000-tallet.

På 80-tallet gips plater ble brukt overalt på et baderom. Nedrivning av gips er lettere sammenlignet med et solid konstruktet bad der OSB/ru-panel og gulv spon blei brukt.

Et typisk 5 kvm bad tar omtrent 20 timer å rive ned. Avfallfjerning koster nesten like mye som å rive ned et bad, pris på container er rundt 9500 kr avhengig av hvor mye avfall skal fjernes.

Du har ikke lov å rive baderommet ditt Dersom du ønsker å bygge det opp igjen på lovlig vis.

 

2. Tømrerarbeid

Neste steget er å bygge en ny konstruksjon; Denne delen krever mange timer, gitt hvor dårlig veggene og tidligere konstruksjonen har vært.

Hvis veggene ikke er i water må tømreren gjøre veggene helt rette. Det skal legges impregnerte spon plater på gulv. Vegg, gulv og tak skal isoleres.

Det skal legges OSB-ru panel på alle vegger og gips på tak. Tømreren må akkommodere med rørlegger, elektriker og flislegger gjennom hele bygg prosessen, ellers kan det oppstå en del fremtidige komplikasjoner når rørlegger og elektriker trekker gjennom kabler og rør.

Pris for en slik jobb ville være rundt 25 000 kr inkludert material.

God gammeldags tømmerarbeid er viktig for å total renovere et bad.

 

3. Elektrikerarbeid

Etter at tømreren har gjort badet klart for elektrisk og VVS-arbeid, trekker elektrikeren gjennom alle kabler for downlights, speilbelysning, gulvvarme og stikkontakter.

Det er en rekke avgjørelser hvor det er helt nødvendig å ta stilling til ved legging av varmekabler. Spesielt på bad har feil konstruksjon av gulv ført til enorme ekstrakostnader til uvitende byggherrer.

De forskjellige fagområdene arbeider imidlertid i nært samarbeid med hverandre, så elektrikerarbeid vil ofte være avhengig av grunnarbeidet fra andre håndverkere.

Pris for en slik jobb ville være mellom 25 000 og 30 000kr, gitt hvor mange downlights og elektriske punkter som trengs på et bad.

For å sikre at alle våre kunder får nødvendig informasjon har vi utarbeidet en utførlig dokumentasjon og sjekkliste ved legging av varmekabler (eller annen skjult varme).

 

4. Rørleggerarbeid

Når man pusser opp bad eller vaskerom har det eksisterende røropplegget mye å si for omfanget av oppussingsjobben.
Alder på røropplegget avgjør om dette bør skiftes ut eller om du slipper unna med å gjøre kun estetiske eller andre synlige endringer.

Røropplegg varer ikke evig

Tekniske installasjoner, som røropplegg, er ikke ment for å vare evig. Er rørene 15-20 år gamle bør de skiftes, siden faren for at en vannskade vil oppstå i nærmeste fremtid er forholdsvis stor.

Det anbefales å oppgradere til gjeldene våtromsnorm, dette innebærer også membran, våtromsplater, krav til sluk og mansjetter.

Dersom baderom, kjøkken og vaskerom ligger i tilknytning til hverandre, bør du beholde rommenes plassering. Dette skyldes at det allerede er satt av plass i vegger, gulv og tak til nødvendige rørføringer og installasjoner.

Hvis du kan beholde det eksisterende opplegget inne i veggene, fordyrer du oppussingen dersom rørleggeren må lage nye utløp for vanntilførsel. Å pusse opp ett nytt bad kan være kostbart hvis det er en del rørlegger arbeid som skal utføres.

Plan Løsning
Legges rom med vanntilførsel langt fra hverandre vil det fordyre oppussingen siden rør må ledes lenger og tekniske kanaler må bygges flere steder.

Dette krever plass. Inne i selve rommet bør du også ta hensyn til hvor servant, dusj, kjøkkenvask eller vaskemaskin har stått tidligere.

Hvis du kan beholde det eksisterende opplegget inne i veggene, fordyrer du oppussingen dersom rørleggeren må lage nye utløp for vanntilførsel.

Å pusse opp ett nytt bad kan være kostbart hvis det er en del rørlegger arbeid som skal utføres.

Nytt sluk eller ikke?

Hvis du har tenkt å bytte plan løsningen til gamle badet, er det like greit at du bytter ut gamle sluket selv om levetiden for et sluk er flere ti år, særlig når du har et støpejernsluk.

Nærmeste mulighet å bytte sluket er når du pusser opp badet neste gang.

Tetthetskrav mellom membran og sluk er den viktigste grunnen til at gammelt sluk skal byttes. Det er ganske sjeldent at det gamle sluket kan brukes om igjen med for eksempel Protan sveise membran.

” Tetthetskrav mellom membran og sluk er den viktigste grunnen til at gammelt sluk skal byttes.” 

Velg riktig sluk

Gammelt sluk mangler klemring eller at klemringen er rustet. Muligheten til å feste membran skikkelig er nytteløs.

Å bytte sluket koster ikke mye. Jeg anbefaler på det sterkeste å få et nytt sluk, og den som er godkjent for Protan sine G 1,5 membran.

Ja! jeg er litt steng men sluket er det svakeste punktet når det gjelder lekkasjer. Be gjerne en rørlegger om hjelp til å vurdere.

Prisen er avhengig av hvilken type sluk, toalett og dusj system du vil ha på badet ditt.

Hvis du ønsker et avlang-sluk, innebygd dusjanlegg og innebygget toalett, da snakker vi om en pris mellom 48 000 og 55 000 kr.

 

5. Gulv og vegg membran

Membran på bad anbefales i dag alltid lagt på ferdig støpt gulv. Før membran legges er det viktig at støpen er tilstrekkelig uttørket. Lavtbyggende masser har en uttørkingstid fra 1 til 7 dager (normalt 1-2 dager).

Konvensjonell støp kan i ekstreme tilfeller ta 1 år. Konferer med murer / flislegger før støpemetode velges.

Det finnes forskjellige typer vanntettingssystemer for vannavstøtende gulv, men det mest pålitelige og beste membransystemet er protan sveise-membran.

Sveise membran er laget av Protan og er SINTEF godkjent. Pris på et 5kvm bad ligger rundt 6000 kr.

Unngå dårlig membran arbeid

Det har vært mange episoder av lekkasjer på grunn av dårlig festing av membran rundt sluket og det kan fort bli mye dyrere enn antatt.

Det finnes firmaer som er spesialister på lokal utbedring av membran, men i mange tilfeller ikke engang de klarer å fikse problemet uten å hugge opp hele gulvet. Bor du i enebolig, er det opp til deg om du vil bytte sluk eller ikke. Ikke pusse opp bad uten at du har samlet nok info om dette.

I borettslag derimot, er kravene varierende. Noen steder er du pålagt å bytte sluk ved oppussing.

Enkelte borettslag gir støtte til oppussing, blant annet til bytte av membran.

Vanntette vegger er like viktig, Litex våtromsplater er anbefalt å bruke på alle veggene. Pris for en slik jobb er rundt 7500 kr inkludert materiell.

 

6. Flislegging

Fliser er ekstremt viktig når det gjelder estetikk og design på et bad. Derfor er det svært viktig å velge fliser av god kvalitet.

Du må gjøre mye research på forhånd før du velger fliser. Det er anbefalt å holde seg unna billig og dårlig kvalitets fliser fordi det kan føre til at du ender opp med et bad med dårlig finish.

Det nytter ikke å spare på fliser nå du pusser badet fullstendig opp.

Kvalitet på fliser har mye å si når det gjelder finish jobben. Priser kan variere mellom 300 kr – til 2500 kr per kvadratmeter, men her på Bærum Bad kan vi hjelpe deg med å velge riktig fliser.

Flislegging av en 5 kvm bad koster mellom 14 000 kr og 20 000 kr avhengig av flis størrelse.

For eksempel å flislegge mosaikk koster mye mer enn standard 60×60 fliser.

Norfloor har et stort utvalg av fliser og rimelig priser.

7. Maling arbeid

Det finnes ingen snarveier når vi snakker om maling. Det gjelder å gjøre et nøyaktig grunnarbeid og bruke maling av høy kvalitet. Da blir sluttresultatet perfekt.

Tak på et moderne bad er listefritt, laget av gips og malt med våtromsmaling. Sånne tak har et modere og glatt finish. Et tak på ca. 5kvm vil koste rundt 4500kr inkludert materiell.

5kvm vil koste rundt 4500kr inkludert materiell.

 

Oppsummering

Alle ovennevnte kostnader er uten møbler, fliser og sanitærutstyr. Pris på baderomsmøbler, fliser og sanitetsutstyr kan variere mye avhengig av hvilket type møbler eller fliser du skal velge. Ovennevnte priser gjelder kun for bygg materiell og jobb.

Disse prisene er for det meste faste og varierer ikke alt for mye.

Ønsker du et pris tilbud på badet ditt? kontakt oss her. Vi tilbyr gratis befaring.

La oss begrene sluttkostnaden.

Riving og bort kjøring av avfall22 000 kr
Tømrerarbeider25 000 kr
Elektriker28 000 kr
Rørlegger VVS48 000 kr
Gulv og vegg membran12 000 kr
Flislegging18 000 kr
Maling4 500 kr
Sluttkostnad157 500 kr